Choď na obsah Choď na menu
 


Zápis do materskej školy 2024/25

Zápis detí do materskej školy pre školský rok 2024/2025

Termín zápisu na školský rok 2024/2025

02. 05 2024  10:00 do 11.30 hod
03.05.2024 10.00 do 11:30 hod

Ziadost_o_prijatie_dietata_do_MS_2024 2025.doc

Prijímanie žiadosti je do konca mesiaca máj.

V prípade dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami je potrebné vyjadrenie príslušného výchovného poradenstva a prevencie.

Prednostne sa prijíma dieťa, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, dovŕši do 31.8.2024 päť rokov a dieťa zo spádovej materskej školy.

Podmienky prijímania detí do materskej školy:

 Na predprimárne vzdelávanie do materskej školy sa prijíma dieťa od troch rokov; výnimočne možno prijať aj dieťa od dvoch rokov veku, ak sú preň vytvorené vhodné materiálne, personálne a iné podmienky, a ak má osvojené základné hygienické a sebaobslužné činnosti.
 Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijíma dieťa, ktoré do 31. augusta dosiahne päť rokov veku a pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné.
 Dieťa sa do kmeňovej materskej školy prijíma vždy len na základe písomnej žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie.
 Zákonný zástupca dieťaťa spolu so žiadosťou predkladá aj potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní dieťaťa.
 Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami (ŠVVP), zákonný zástupca k žiadosti predloží:
- potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast,
vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie,
odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast na prijatie dieťaťa do materskej školy.
● Zákonný zástupca dieťaťa so ŠVVP, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, môže kmeňovú materskú školu písomne požiadať o individuálne vzdelávanie dieťaťa, prílohou k žiadosti je písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast.
Zákonný zástupca dieťaťa, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinnémôže kmeňovú materskú školu písomne požiadať o oslobodenie od povinnosti dochádzať do materskej školy zo zdravotných dôvodov na nevyhnutne potrebný čas, k žiadosti priloží:
- písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast,
- písomný súhlas zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

Ministerstvo školstva SR podľa §28, §28a, §28b a §59, §59a zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelaní (školský zákon)
 

Dôležité

Podľa § 144a školského zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.
Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak: 

  • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),
  • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať ) alebo
  • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením.


Zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia/predložia riaditeľovi školy.

51.jpg